| Zelf remedies uitzoeken | Remedies via een therapeut | Een goede therapeut? |

Bach Bloesem Remedies zijn genoemd naar dr. Edward Bach, die deze natuurlijke geneeswijze in de jaren dertig van de vorige eeuw ontwikkelde. Ze zijn gemaakt uit natuurlijke ingrediënten, aftreksels van bloemen van planten, bomen of struiken, geconserveerd met brandy. Er zijn 38 enkelvoudige remedies en er is één samengestelde remedie: de Rescue Remedy. De werking van de druppeltjes is anders dan bij homeopathie. Eenvoudig gezegd: een homeopatisch middel dat wordt ingezet bij een bepaalde kwaal, kan in hoge potentie bij een gezond individu dezelfde klachten veroorzaken. Door dit middel te geven wordt het lichaam van het individu extra geactiveerd bij het maken van antistoffen. Een homeopatisch middel zet het lichaam dus aan het werk om zelf de kwaal te doen verdwijnen. Een verkeerd gekozen homeopatisch middel kan daarom ook vervelende gevolgen hebben.


Bloesem Remedies worden ingezet om bepaalde verstoorde emoties in balans te brengen. Elke remedie past bij een bepaalde emotie of bij een gemoedstoestand. Elke emotie of gemoedstoestand heeft een bepaald trillingsniveau. De remedies werken op dit trillingsniveau in. Ze kunnen dan ook zonder enig probleem naast allopatische of homeopatische medicatie gegeven worden. (Allopathie: geneeswijze door stoffen die een aan de ziekte tegengestelde werking hebben.) Een Bloesem Remedie voegt niets toe aan gedrag of emoties en onderdrukt ook niets. Het enige wat deze druppels doen is uitbalanceren. Bij elke emotie past een tegengestelde emotie. Haten tegenover liefhebben, bang zijn tegenover openstaan voor indrukken enzovoorts. Als deze tegenovergestelde emoties in balans zijn, is het individu gezond. Zodra de balans is verdwenen, kunnen er verstoringen ontstaan in het gedrag en/of de gezondheid. Een verkeerd gekozen Bloesem Remedie richt geen schade aan. Is de betreffende emotie/trilling al in balans dan voegt de remedie daar niets aan toe, het gedrag blijft hetzelfde. In dit geval kunnen we dus echt spreken van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.

Wanneer je met remedies werkt, zul je je in sommige gevallen blijven afvragen of het verbeterde gedrag vanzelf is ontstaan of dat de remedies hieraan hebben bijgedragen. In andere gevallen is de werking van de remedies overduidelijk merkbaar. Veel problemen die momenteel met allopatische medicijn
en worden behandeld, zijn ook met Bloesem Remedies te corrigeren. In mijn praktijk heb ik Bloesem Remedies met succes gebruikt voor: angst, niet alleen kunnen zijn, (negatieve) aandacht vragen, depressie, faalangst, burn-out en dergelijke. Ook bij adhd of autisme zijn de resultaten erg mooi. De remedies zorgen voor rust, betere concentratie en betere slaap. Bach Bloesemtherapie is een zinvol en veilig alternatief voor reguliere medicatie en kan ook zonder problemen naast reguliere medicatie worden ingenomen.


Copyright 2007 - heden Bianca Uittenbogaard